Volgende lente, op 28 en 29 maart 2015 is het zover! Op het Moeders & Dochters seminar gaan we rond de veertig moeder-dochter duo’s ontvangen; en maken we een inspirerende ruimte om je dochter of moeder in een nieuw licht te ontmoeten en te leren kennen. Eline Eestermans, die vorig jaar bij mij op de Zoomvliet Studio afstudeerde, gaat mini-docu’s maken voor het seminar, en verder werk ik samen met Jane Coerts, Simone Siemons en Sigrid Boelens. Zie deze pagina!

In dit kader is het wel grappig dat ik vorig weekend een echte moeder-dochter tekenfilm zag, voor de derde keer, want zo gaat dat met kinderen. Ken je ‘Brave’? Als je jonge dochters hebt, dan vast wel, en voor vrouwen van iedere leeftijd trouwens leuk. We zaten bij een vriendin in Amsterdam op de bank, mijn twee meiden van 7 en 9 en ik, allemaal onder een deken, regen op de ruiten, chips en zelfgebakken muffins, wat wil je nog meer. Hier zie je een stukje uit de film:

Brave scene

Brave is een animatiefilm over de opgroeiende prinses Merida in oud, mythisch Schotland. Met haar prachtige, vlammende bos rood haar, haar liefde voor boogschieten en paardrijden, en haar felle rebelsheid komt ze in conflict met haar moeder, die haar tot een keurige huwelijkskandidate probeert op te voeden.

Het conflict komt tot een hoogtepunt als Merida op het punt staat daadwerkelijk uitgehuwelijkt te worden. In haar wanhoop bezoekt Merida een heks, die een taartje brouwt om aan haar moeder te geven, een taartje dat ‘haar lot zal veranderen’.

Dat pakt ietsje anders uit dan Merida verwacht; haar moeder verandert in een beer, en de rest van de film moeten ze samen het avontuur aangaan om die vloek – of zegen – ongedaan te maken, een avontuur waardoor ze allebei transformeren en weer dicht bij zichzelf en bij elkaar komen. Merida moet haar egoïsme en trots omzetten in liefde en wijsheid, en haar moeder moet haar vrije natuur, kracht en plezier herontdekken.

De film is grappig, maar ook ontroerend en herkenbaar. Hoe vaak zit ik niet mijn kinderen te controleren en terecht te wijzen in de hectiek van alledag, en kom ik niet toe aan plezier maken, loslaten, samen spelen; en te herkennen hoe vrijheidslievend, wijs en uniek ze eigenlijk zijn. En hoe vaak was ik als dochter niet egoïstisch en alleen maar bezig met wat ik wilde, en hoe slecht ik wel niet door iedereen begrepen werd?

En hoeveel hield ik van mijn moeder en zij van mij, en hoe dicht stonden we in de grond eigenlijk bij elkaar, maar hoe ver waren we in de praktijk van elkaar verwijderd! Ik kan me er best iets bij voorstellen dat het ons goed had gedaan als ze een tijdje in een beer was veranderd ☺.

Dat kan het seminar niet bieden, en een toverheks staat ook niet op het programma, maar wel belooft het veel inspiratie, zowel qua praktische en vrolijke handvaten om je relatie nog mooier te maken, als qua intensief onderzoek op een iets diepere laag. Ik hoop er veel mooie moeders en dochters te ontmoeten!

Brave eindscene

logo blog