Verwerking

Gevoelens, trauma, of oude patronen verwerken

Soms zitten er gevoelens vast in je systeem die je hinderen in je ontwikkeling. Kortdurende begeleiding bij het verwerkingsproces kan dan de voorwaarden scheppen waardoor je weer verder kan op eigen kracht.

De mogelijkheid om door gevoelens en overtuigingen heen te bewegen, zodat je weer optimaal kan waarnemen en je standpunt in vrijheid kan bepalen, ondersteun ik graag met de volgende methodes:

 
 
 
EMDR

Eye Movement Desensitation and Reprocessing is een methode waarbij je vanuit het ‘hier en nu’ focust op een negatief geladen herinnering of situatie. Terwijl je dat doet, wordt je aandacht afwisselend naar links en rechts getrokken door middel van oogbewegingen of geluid. Hierdoor blijft er ruimte tussen jezelf als individu en de waarneming. De links-rechts afwisseling stimuleert een vernieuwing van de informatieverwerking in de hersenen, waardoor je je opnieuw kan verhouden tot de gebeurtenis.

EMDR wordt vooral toegepast bij trauma. Traumatisch is een gebeurtenis of situatie die ver over de grenzen is gegaan van je integriteit zonder dat je dit kon voorkomen of veranderen; waarbij het denken aan deze situatie nog steeds een behoorlijke spanning oproept, of je gedrag onwillekeurig in een bepaalde richting stuurt. Het kan om een emotioneel of fysiek ingrijpende gebeurtenis gaan, maar ook om bijvoorbeeld langdurige emotionele verwaarlozing of angst in je jeugd.

Het te verwachten effect is dat de herinnering zijn lading verliest. Soms krijg je spontaan nieuwe gedachten of inzichten die er een nieuwe betekenis aan geven, en dan sta je er blijvend anders tegenover. Mijn ervaring is dat EMDR, als de methode bij je past, onderscheid kan faciliteren tussen jezelf als individu, en te diep ingedrongen gevoelens of patronen.

 
EFT

Emotional Freedom Techniques is een methode die emoties reduceert en daarmee ruimte maakt voor een vernieuwd standpunt of inzicht ten aanzien van een negatief geladen situatie of gebeurtenis. Je zou het een soort emotionele acupressuur kunnen noemen; terwijl je je focust op een emotie of een lichamelijke klacht, klop je op acupunctuurpunten op lijf, gezicht en handen. Hiermee ontlaad je stap voor stap de emotie.

EFT kan worden toegepast alle sterk geladen emotionele situaties. Het prettige van de techniek is dat het een zelfhulp methode is; eenmaal aangeleerd kun je het zelfstandig toepassen wanneer je om moet gaan met een veelheid aan emoties. Als je hierin geoefend raakt, heb je EFT vaak minder nodig omdat je makkelijker door gevoelens hebt leren heen bewegen.

 
 
Deze website gebruikt cookies.
Ik ben akkoord
x